Nieuws

Meer melk en gezondere koeien in Serrestal
13-06-2016

Meer melk en gezondere koeien in Serrestal

Veel licht, lucht en ruimte. Dat waren voor melkveehouders Alies Kottelenberg en Gijs Opdam in Markelo de belangrijkste redenen om te investeren in een serrestal. ‘De ruimte en het overzicht zorgen voor veel rust in de koppel.’ 

Kort na de introductie van de eerste serrestal in 2003 waren Alies Kottelenberg (41) en Gijs Opdam (37) al laaiend enthousiast. ‘Wij hebben ons eerst georiënteerd op het totale stalbouwaanbod. Daarna hebben we tot in den treure nagedacht of we zouden gaan voor deze stal en vrijwel iedereen laten kijken naar de bouwtekeningen en foto’s. De ruimte, het licht en het afwerkniveau van de serrestal gaven de doorslag’, vertelt Alies.

De plannen voor de serrestal lagen zeven jaar geleden al op tafel, maar omdat ze de financiering destijds niet rond konden krijgen, werden de plannen uitgesteld. Na een samenwerkingsverband met Alies haar ouders nam het stel het bedrijf twee jaar geleden over. Daarna kwam het plan voor nieuwbouw weer op tafel. De ondernemers kregen vrij gemakkelijk en zonder tegenwerking van de gemeente een vergunning voor de serrestal.

Melkproductie Serrestal 

In oktober 2014 ging de bouw van de nieuwe stal van start. ‘We hebben het erg getroffen met de weersomstandigheden’, voegt Gijs toe. ‘De lastigste klus was het dak. Het dak van een serrestal is een zeil, die je over de bovenbouw moet leggen. Voor het ‘leggen’ van het dak moet het windstil zijn, anders lukt het niet’, weet hij.

Sinds februari 2015 melken ze in de nieuwe stal. Ze zijn blij met de gemaakte keuze. ‘De stal geeft ons door het vele licht en de ruimte werkplezier en je merkt ook dat de koeien het beter doen’, stelt Gijs.  De melkproductie steeg van 25 liter melk naar 30 liter melk per koe per dag. Ook zien de melkveehouders een verbetering van de klauwgezondheid, vruchtbaarheid. Daarnaast daalden de veeartskosten met 0,50 cent per 100 kilo melk.

De ondernemers weiden hun koeien in het zomerseizoen. De koeien moeten eerst door de melkrobot willen ze het land in. Ze zijn tevreden over de combinatie robot-weidegang. ‘We zitten momenteel op 2,7 melkingen per dag, dus we mogen zeker niet klagen.’ 

Bouwkosten Serrestal 

Om de waterleidingen in de stal maximaal te beschermen tegen vorst, investeerden Kottelenberg en Opdam in een platenkoeler. Deze gebruikt de warmte van de melk voor het verwarmen van de waterleidingen zodat het water niet kan bevriezen. Om te voorkomen dat de emissiearme vloer in de stal door de warmte in de zomer droog wordt, sproeit de mestrobot lichtjes water op de vloer. ‘Zo koekt de mest niet aan en houden de koeien grip’, zegt Gijs.

Volgens Gijs zitten de prijsverschillen tussen een traditionele stal en een serrestal in de bovenbouw. Zo waren de kosten voor de bouw van onder andere de mestput, het beton en de ligboxen gelijk  aan die van een traditionele stal, maar liggen de kosten voor de bovenbouw van een serrestal aanzienlijk lager. Op het dakdoek zit ook gewoon garantie. De verwachting is dat het dak lang mee kan. ‘Eén van de eerste proefserrestallen heeft een dak van inmiddels veertien jaar oud’, weet Gijs.

Onzekerheid rondom groei

Daar waar de oude ligboxenstal plek bood aan 85 koeien, kan de nieuwe stal plaats bieden aan 144 koeien. De droge koeien en het jongvee houden ze nu in de oude stal. Momenteel zijn er 115 koeien en 75 stuks jongvee. Maar op de fosfaatreferentiedatum van 2 juli 2015 hadden ze 100 koeien en 40 stuks jongvee. De grootste onzekerheid van dit moment is dan ook of de stal ooit vol komt.