Nieuws

Lely en ID Agro sluiten Samenwerkingsverband voor Modulaire Voerkeukens
17-03-2021

Lely en ID Agro sluiten Samenwerkingsverband voor Modulaire Voerkeukens

Na in 2017 gezamenlijk de eerste modulaire voerkeuken te hebben geïntroduceerd, sluiten robotproducent Lely en stalinnovator ID Agro nu een officieel samenwerkingsverband. De afgelopen jaren hebben beide specialisten het systeem doorontwikkeld om het nog beter toepasbaar te maken voor het Vector voersysteem van Lely. Met dit samenwerkingsverband geven beide partijen het startschot om de modulaire voerkeuken via het Lely Center-netwerk te distribueren. ID Agro breidt hiermee haar afzetmarkt uit en Lely Center-vestigingen kunnen hun afnemers een compleet automatisch voersysteem bieden. Voor veehouders resulteert dit in een snellere doorlooptijd en korte communicatielijnen tijdens de planning, voorbereiding en installatie van het Vector systeem. 

Het resultaat van het bundelen van de kennis en expertise uit ieders eigen vakgebied – te weten stallenbouw en ventilatie (ID Agro) en automatisch voeren (Lely) – heeft geresulteerd in een modulaire voerkeuken. Hierin kunnen veehouders diverse voercomponenten in blok, baal of silo opslaan en laden met behoud van kwaliteit.

Veel flexibiliteit in de opslag van voersoorten

Veehouders kunnen de voersoorten en -locaties gemakkelijk wisselen, zodat ze optimaal kunnen inspelen op de wisseling van seizoenen. Aan de dakconstructie in de voerkeuken is een kraanconstructie met voergrijper geïnstalleerd. Deze beweegt zich boven het opgeslagen voer om het voer van de juiste locatie te grijpen en in de meng- en voerrobot te dumpen. De open opslagruimte is gemakkelijk schoon te houden met een trekker of voorlader.

De voordelen van een modulair systeem

De voerkeuken is beschikbaar in verschillende afmetingen. Dankzij de modulaire constructie kunnen veehouders een voerkeuken samenstellen die past bij hun bedrijf. De capaciteit kan op een later moment eenvoudig worden uitgebreid door een module toe te voegen. Door de eenvoudige constructie zijn de benodigde voorbereidings- en installatiewerkzaamheden beperkt. Dit heeft een positief effect op de funderings- en bouwkosten.

De voerkeukenmodules zijn zeer compact, zodat deze (afhankelijk van de regionale wetgeving) in veel gevallen vergunningsvrij geplaatst mogen worden. Indien er wel een vergunning nodig is, zal ID Agro de veehouder bijstaan in het vergunningstraject. Mocht er een bestaande schuur aanwezig zijn, dan kan het Lely Center, in samenwerking met ID Agro, deze ook voorzien van de juiste staalconstructie voor montage van de kraandelen van de voergrijper.

Beschikbaar via Lely Center

Op dit moment zijn er in Nederland tien modulaire voerkeukens operationeel. De komende weken volgen er uitbreidingen met onder andere een installatie in Duitsland en een dubbele keuken in Denemarken. De modulaire voerkeuken is per direct beschikbaar. Meer informatie is verkrijgbaar via de Lely Center-vestigingen.