Nieuws

Stal renoveren...dan ga je groter denken
15-09-2020

Stal renoveren...dan ga je groter denken

Cor van der Tol had een oude stal uit 1970 die niet meer voldeed. De daken waren allemaal asbest dus daar moest iets aan gedaan worden. In plaats van enkel het asbest te saneren en een nieuw dak te leggen, ging hij groter denken. De stal was gebouwd met de normen van toen en daarmee veel te laag. Ook de looproutes van de koeien waren niet optimaal. Hij besloot het geheel te vervangen. 

De bovenbouw van de twee bestaande stallen is gesloopt. De onderbouw is gebruikt als basis voor één gloednieuwe Serrestal® met een 2+2+1 indeling. De nieuwe stal biedt plaats aan ruim 100 melkkoeien en bijbehorend jongvee. De renovatie is ook aangegrepen om de routing te optimaliseren. Achter in de stal zijn nieuwe robotruimtes gecreëerd waardoor de koeien eenvoudig gesepareerd kunnen worden. Het tanklokaal, machinekamer en de regelruimte zijn vernieuwd en aangepast zodat ze aan de moderne eisen qua maatvoering en indeling voldoen. 
Buiten zijn de krachtsilo's verplaatst om ook de routing op het erf te optimaliseren.  

Van der Tol merkte gelijk verschil. "Je merkt nu al dat de koeien meer ruimte hebben. Ze liggen echt lekker in de box en worden veel vaker gemolken. Het is rustig in de stal." 

Het hele proces van de stalrenovatie bij van der Tol is gefilmd. Bekijk hier de video

Stalrenovatie 

Overweeg je zelf asbestsanering van de stal en wil je meer weten over de mogelijkheden om de stal dan ook te renoveren. Neem dan een kijkje op onze pagina over stalrenovatie