Nieuws

Subsidie voor testen High Welfare Floor in geitenstal
22-12-2021

Subsidie voor testen High Welfare Floor in geitenstal

Een flinke mijlpaal! ID Agro in samenwerking met Agrifirm en Exlan Advies hebben recent subsidie gekregen voor onderzoek naar de High Welfare Floor. De High Welfare Floor is een innovatieve vloer die jou als veehouder kan helpen om onder andere ammoniak te reduceren. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Dankzij de Subsidie brongerichte verduurzaming (Sbv) kunnen we de High Welfare Floor nu opvier geitenbedrijven inzetten. Ook breiden we de metingen naast ammoniak uit naar geur, fijnstof en methaan.

Doel: ammoniak reduceren in een geitenstal

Naast de luchtwasser is er nog geen enkel goed gekeurd systeem op de RAV-lijst. Veel geitenhouders zijn niet gecharmeerd van een luchtwasser omdat hiervoor de stal dichtgebouwd moet worden en er geïnvesteerd moet worden in een mechanisch ventilatiesysteem. Ook willen geitenhouders graag ‘’open’’ naar de samenleving blijven, met een dicht gebouwde stal gaat dit verloren. Daarom hebben wij samen met Agrifirm de bal opgepakt en zijn we in 2019 gestart met metingen bij geitenhouderij Johan van Heesch in Olland. Deze succesvolle metingen zijn de basis geweest voor de onderbouwing voor het aanvragen van de Sbv-subsidie. Daarnaast hebben Agrifirm en ID Agro op basis van deze resultaten de proefstalstatus voor de High Welfare Floor aangevraagd.

‘De geiten liggen er graag op’

Geitenhouder Johan van Heesch is nog steeds erg enthousiast over de High Welfare Floor, die hij tijdens de proef zelfs af moest zetten omdat er anders teveel geiten kwamen liggen. ‘’De geiten liggen er graag op en ze blijven net zo schoon als hun stalgenoten op de pot’’, is zijn ervaring. Recent heeft Johan dan ook zijn wachtruimte ingericht met de High Welfare Floor, zodat deze ook naast het melken dienst kan doen als ligruimte.

Testen bij vier geitenhouders

Bij geitenhouder Maarten van Houtum is inmiddels 1 pot voor 180 geiten volledig ingericht met de High Welfare Floor. De grote uitdaging is nu het machinaal schoonhouden van de vloer. Een schone vloer is uiteraard een vereiste voor schone en gezonde geiten. Daarom gaat ons projectteam zich nu eerst richten op het goed en automatisch schoonhouden van de vloer, wat nog een flinke uitdaging is. Als dit goed functioneert, worden ook de andere drie geitenbedrijven omgebouwd en gaan de metingen van start.

 

Nieuwsgierig geworden naar de High Welfare Floor? Of benieuwd wat er mogelijk is op jouw bedrijf? Vraag naar de mogelijkheden, bel of mail gerust vrijblijvend naar ID Agro.