Nieuws

"Wintergarten voor Vleeskuikens, zoals een wintergarten bedoeld is"
19-10-2016

"Wintergarten voor Vleeskuikens, zoals een wintergarten bedoeld is"

Albert & Wendy Koekoek uit Kerkenveld hebben in de zomer van 2016 drie bijzondere Wintergartens voor vleeskuikens in gebruik genomen waardoor het bedrijf kon groeien naar 64.000 kuikens. Wendy draagt, samen met haar schoonvader, de zorg voor de kuikens terwijl Albert zich hoofdzakelijk richt op de 160 melkkoeien.

Schepje bovenop eisen dierenbescherming

De wintergartens van Albert en Wendy Koekoek zijn veel lichter en helderder van binnendan menig andere wintergarten! Bij overdekte uitlopen van 1 ster “beter leven” scharrelkippen, schrijven de dierwelzijnsnormen van de dierenbescherming een geïsoleerd dak voor waarbij de lichtinval normaal gezien komt via het windbreekgaas in de zijgevel. In de wintergartens van de familie Koekoekt treedt het daglicht hoofdzakelijk binnen door het unieke lichtdoorlatende én isolerende dak!  Dit biedt binnen een ongekend heldere omgeving voor de vleeskuikens. Dit terwijl het dak, en overigens het gehele gebouw, van buiten volledig antraciet/zwart is.

Licht doorlatende wol.

Het dak bestaat uit 2 kunststof membranen met daartussen een isolatielaag van licht doorlatende wol. Dit unieke product genaamd Isofuse is ontwikkeld door ID Agro als dakmembraan voor geïsoleerde stallen waar wel lichtinval gewenst is. De wintergartens van de familie Koekoek laten hier een nieuwe toepassingsgebied zien. De dikte van de isolatie en daarmee ook de hoeveelheid lichttransmissie kan naar wens aangepast worden.

De wintergartens zijn in oppervlakte op de bestaande stallen afgestemd en zijn daar door alle drie verschillend in maatvoering.  Opvallend is verder dat de staalconstructie van de wintergartens  aangrijpt op de bestaande spanten waarbij wel gezorgd is voor voldoende vrije doorrijhoogte. Bovendien zorgen de aluminium goten van de wintergarten ook voor de afvoer van het regenwater van het bestaande dak.

De constructie speelt hiermee volledig in op de wensen van de familie Koekoek. ID Agro is met dit systeem in staat elke wintergarten aan te passen aan de behoeften van de klant qua breedte, doorrijhoogte, dikte van isolatie, mate van lichtinval, ventilatiegordijnen en fundatie. Wij denken dan ook niet dat wij ooit 2 identieke wintergartens zullen bouwen!