Grootste Roundhouse voor melkvee

In het Groningse landschap is de eerste Roundhouse 45 van het Europese vasteland verrezen. De naam van de stal is afgeleid van de diameter van de stal tussen de kolommen. De ruime oversteek van het dak geeft de complete stal echter een doorsnede van 50 meter. Dit resulteert in een totaal oppervlakte van 1963 m² waarvan 1590 m²  binnen het voerhek. Op dit oppervlakte worden 100 melkkoeien gehuisvest in een stropot die daarmee meer dan voldoende ruimte hebben.

De stropot ligt in het grote midden gedeelte van de stal  die 60 centimeter onder het niveau van de roosters ligt. Deze roosters zijn rondom geplaatst op een 3 meter brede kelder achter het voerhek. Eventueel kunnen de roosters nog worden voorzien van een emissie arme toplaag (Groene vlag).

Voor deze bijzondere stal is de dakconstructie volledig opnieuw ontworpen. Hiermee is de constructie geschikt voor de 2,5 tons rondgaande stroverdeler die aan het dak van de Roundhouse hangt en vanuit daar de gehele stal kan instrooien. Daarnaast heeft  het dak een hoogte gekregen van 12 meter waardoor een mooie vorm ontstaat. Dankzij deze ronde vorm en de gedekte kleurstellingen gaat de stal mooi op in het landschap. Een eigenschap die natuurlijk niet alleen geldt voor het Groningse landschap maar overal in Nederland opgaat.

Dit Roundhouse in het nieuws

Koeien gemiddeld 8 maanden ouder in vrijloop | Melkvee100Plus
Koepelstal geeft invulling aan biologisch bedrijfsvoering | Veeteelt
   
Rondleiding aanvragen
{{messageSuccess}} {{messageError}}
Een waarde is verplicht.
Het opgegeven e-mailadres lijkt niet geldig. Een waarde is verplicht.
Een waarde is verplicht.